Close
Λίστα αγαπημένων Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Λίστα Σύγκρισης
Αναζήτηση
Filters
RSS

Ιστολόγιο

Ενημέρωση για τις ημέρες λειτουργίας τον Αύγουστο

Ημέρες λειτουργίας τον Αύγουστο.

Η γύρη και οι ιδιότητές της

Η γύρη! Προϊόν φυτικής προέλευσης που απαντάται στα άνθη των φυτών. Αποτελεί το αρσενικό στοιχείο του άνθους και είναι το µμέσον µε το οποίο το αρσενικό γενετικό υλικό των φυτών µμεταφέρεται από τα αρσενικά (στήμονες) στα θηλυκά (ύπερος) πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών για να γίνει η γονιμοποίηση και να δέσει ο καρπός. Το σχήμα και το χρώμα της γύρης ποικίλλει ανάλογα με τα άνθη των φυτών. Όπως και η γεύση της φυσικά που μπορεί να είναι από πικρή και άγευστη μέχρι γλυκιά και ευχάριστη. 

Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη από τα άνθη την επεξεργάζονται αναμειγνύοντας την με φρέσκο νέκταρ και την μεταφέρουν στην κυψέλη είτε για να ταΐσουν απευθείας τον εκκολαπτόμενο γόνο, είτε για να την αποθηκεύσουν στα κελιά (μορφή γνωστή και ως μελισσόψωμο) για να την χρησιμοποιήσουν σε περιπτώσεις που αυτή καθίσταται δυσεύρετη στον αγρό. Η σημαντικότητα της γύρης για τις μέλισσες οφείλεται στο γεγονός ότι είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού σε αυτήν περιέχονται ανώτατες φυτικές πρωτεΐνες, λιπίδια, αμινοξέα σάκχαρα, υδατάνθρακες, ένζυμα κ.α. Προϊόντα που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη, διατήρηση και την σωστή λειτουργία μιας αποικίας μελισσών.

Αυτά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που προστίθενται από τις μέλισσες εξηγούν γιατί η γύρη θεωρείται φυσική υπερτροφή φυτικής προέλευσης και για τον άνθρωπο.

Η μελισσογύρη είναι εντομόφιλη, δηλαδή μεταφέρεται από τα έντομα επικονιαστές, με κυρίαρχους τις μέλισσες και προωθεί την διαδικασία απευαισθητοποίησης του ανθρώπινου οργανισμού σε εποχικές αλλεργίες που προκαλούνται από την ανεμόφιλη γύρη, αυτή που μεταφέρεται από τον άνεμο.

Ειδικότερα η γύρη ωφελεί τον άνθρωπο σε περιπτώσεις ημικρανίας, μείωσης ή επαναφοράς της όρεξης, ρύθμισης του σωματικού βάρους, ορμονικών διαταραχών, αναγέννησης της σεξουαλικότητας, αντιγήρανσης, ψυχολογικών διαταραχών, ενδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Συμπερασματικά, η γύρη αποτελεί έναν αρωγό μακροζωίας του ανθρώπου.

Κάθε μελίσσι είναι ικανό, ανάλογα με την δυναμικότητα του να συλλέξει ποσότητες γύρης που αγγίζουν τα 300-400 γραμμάρια τη μέρα και 25-35 κιλά το χρόνο!

Οι μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού είναι αυτοί που παρατηρούμε την μεγαλύτερη συλλογή γύρης από τις μέλισσες. Εμείς οι μελισσοκόμοι μπορούμε να “κλέψουμε” μία ποσότητα γύρης από τις μέλισσες τοποθετώντας γυρεοπαγίδα στην είσοδο της κυψέλης για ένα χρονικό διάστημα εξαρτώμενο από την περίοδο ανθοφορίας και από την δυναμικότητα του μελισσιού.

Η συλλεχθείσα γύρη για να διατηρήσει τις θρεπτικές ιδιότητες της, χρειάζεται κατάλληλη διατήρηση. Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη γύρη μας είτε τοποθετώντας την άμεσα στην κατάψυξη (αφού καθαριστεί από τυχόν ξένα σώματα) είτε τοποθετώντας σε ειδικό ξηραντήρα, σε εύρος θερμοκρασιών 18-25 βαθμών Κελσίου (και πάλι αφού καθαριστεί από τυχόν ξένα σώματα).  

Στη συνέχεια η αποξηραμένη γύρη μπορεί να αποθηκευτεί σε διάφορες συσκευασίες στους 4 βαθμούς κελσίου. Ας μην ξεχνάμε ότι η σωστή αποθήκευση της γύρης είναι απαραίτητη για την διατήρηση των ωφέλιμων συστατικών της (ιχνοστοιχείων, βιταμινών κ.α.) και της βιολογικής της αξίας.

Μπορείτε να συλλέξετε τη δική σας πολύχρωμη και θρεπτική γύρη εύκολα και γρήγορα χρησιμοποιώντας τους γυρεοσυλλέκτες της ANEL πατώντας στην παρακάτω εικόνα:

Ο κλασικός γυρεοσυλλέκτης ANEL έχει γίνει πασίγνωστος σε όλο τον κόσμο! Δεν είναι τυχαίο που είναι το πλέον αντιγραμμένο εργαλείο στο μελισσοκομικό χώρο (οι έως τώρα αποζημιώσεις που κλήθηκαν οι αντιγραφείς να πληρώσουν στην ANEL από το χώρο της Ελλάδας μόνο, είναι 50.000,00 ευρώ και καταστροφή των κλεψίτυπων προϊόντων). Τώρα σας προσφέρουμε τον γυρεοσυλλέκτη BIG GUY. Πρόκειται για μία μεγέθυνση του κλασικού γυρεοσυλλέκτη ANEL. Έτσι, έχετε ΟΛΑ τα πλεονεκτήματα πολλαπλάσια!

  • Έχει υπερδιπλάσιο χώρο συλλογής γύρης
  • Μεγαλύτερη σανίδα πτήσης στο σκαφάκι
  • Μεγαλύτερο σκέπαστρο βροχής
  • Καλύτερο κούμπωμα συρταριού για να μη μετακινείται με τον αέρα ή από τα ζωύφια και άλλα ζώα (πχ ποντίκια)

ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ… Διαθέτει τον καταπληκτικά απλό τρόπο εφαρμογής του στην κυψέλη ANEL-PCCLIP. Διαθέτει δύο πύρους δεξιά κι αριστερά που απλά τους σπρώχνετε στην είσοδο της κυψέλης. Όλος ο γυρεοσυλλέκτης στηρίζετε σε αυτά τα σημεία. Είμαστε βέβαιοι πως θα αγαπήσετε το ΝΕΟ γυρεοσυλλέκτη ANEL BIG GUY όπως αγαπήσατε και τον παλιό.

Δείτε παρακάτω μια πλήρη παρουσίαση του γυρεοσυλλέκτη ANEL:

Η εφαρμογή του στις κυψέλες σας, ό,τι είσοδο και να έχουν αυτές, είναι επίσης εκπλητικά εύκολη. Δείτε παρακάτω:

 

Δείτε επίσης τα υπόλοιπα ειδικά μηχανήματα που προσφέρει η ANEL για τον καθαρισμό και την ξύρανση της γύρης σας:

...
Η πρόπολη και η συλλογή της

Η συλλογή της πρόπολης είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να κάνει ο κάθε μελισσοκόμος επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, αρκεί να χρησιμοποιήσει τη σωστή πρακτική και τα κατάλληλα μέσα.

Έρευνα για την πρόπολη της Σαμοθράκης με τη χρήση των σητών πρόπολης της ANEL

Στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Chemistry and Biodiversity (Χημεία και Βιοποικιλότητα) δημοσιεύτηκε πρόσφατα μία σημαντική έρευνα για την πρόπολη. Η έρευνα επικεντρώνεται στην ποιότητα και τις ιδιότητες της πρόπολης από το νησί της Σαμοθράκης και πραγματοποιήθηκε κατά τη διετία 2016-2018. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνέλεξαν και ανέλυσαν 120 δείγματα από το πολύτιμο αυτό μελισσοκομικό προϊόν, από 7 διαφορετικές περιοχές του νησιού, σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους συλλογής.

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Ιουλίου και συμβουλές για το καλοκαίρι

Μελισσοκομικοί χειρισμοί Ιουλίου και συμβουλές για το καλοκαίρι

Ανακοίνωση: Βλάβη στο τηλέφωνο καταστήματος Θεσσαλονίκης

Αγαπητοί πελάτες, το τηλέφωνο στο υποκατάστημα Θεσσαλονίκης δεν λειτουργεί από εχθές. Όσο περιμένουμε τον ΟΤΕ να διορθώσει την βλάβη παρακαλούμε καλείτε στο κατάστημα της Αθήνας και ζητείστε να σας συνδέσουν με την Θεσσαλονίκη.

Αργία στο υποκατάστημα Θεσσαλονίκης Δευτέρα 17/06 Αγίου Πνεύματος

Σας ενημερώνουμε ότι το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης θα είναι κλειστό αύριο 17/06/2019 λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Όλα τα εμπορικά καταστήματα υποχρεούνται να είναι κλειστά στο νομό Θεσσαλονίκης. Το κατάστημα των Αθηνών θα είναι ανοιχτό. 

Εκπτώσεις σε όλα τα είδη για την ημέρα της μέλισσας Δευτέρα 20/05!

Την Δευτέρα 20 Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα της μέλισσας! Η ANEL για να τιμήσει την ημέρα αυτή αποφάσισε να διαθέσει όλα της τα προϊόντα σε τιμές χονδρικής.

Αλλαγή ωραρίου υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, το υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης στο Νέο Ρύσιο αλλάζει το ωράριο λειτουργίας από 04/03/2019 και για τους επόμενους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες:

Καθημερινές 08.00 με 18.00 και Σάββατο 08.00 με 16.00.

Ανακοίνωση λόγω χιονόπτωσης

Λόγω της χιονόπτωσης το υποκατάστημα της ANEL στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει κλειστό σήμερα Τετάρτη 09/11.

Κατηγορίες