Close
Λίστα αγαπημένων Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Λίστα Σύγκρισης
Αναζήτηση
Filters

Πως συνενώνουμε δύο μελίσσια με τη Μέθοδο της Eφημερίδας

Μελισσοκομικοί Χειρισμοί, Μέθοδοι, Συμβουλές και Πρακτικές / Μελισσοκομία για αρχάριους μελισσοκόμους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως συνενώνουμε με την Μέθοδο της Εφημερίδας έναν ορφανό αφεσμό με ένα άλλο μικρό αναπτυσσόμενο αφεσμό που πιάσαμε για να φτιάξουμε ένα νέο δυνατό μελισσάκι!

Πολλές φορές στην πορεία του ο μελισσοκόμος θα συναντήσει στο μελισσοκομείο του ορφανά μελίσσια ή αδύναμα μελίσσια τα οποία δεν μπορούν να αναπτυχθούν. Μπορεί όμως με έγκαιρους χειρισμούς να τα βοηθήσει ουσιαστικά. Μια παλιά δοκιμασμένη κι αποτελεσματική μέθοδος είναι η Μέθοδος της Εφημερίδας. Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να συνενώσουμε τα μελίσσια μας εύκολα δημιουργώντας ένα νέο σύνολο. Εάν έχουμε ένα ορφανό ή αδύναμο μελίσσι μπορούμε να το συνενώσουμε με μια ισχυρή κυψέλη ώστε να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και αποδοτικότερη. Μπορούμε επίσης να συνενώσουμε δύο αδύναμα μελίσσια σε μια ενιαία κυψέλη, δημιουργώντας μια νέα δυνατή αποικία. 

Η συνένωση αυτή όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί απλά τοποθετώντας έναν όροφο ενός ξένου μελισσιού πάνω σε μια άλλη κυψέλη. Η κάθε αποικία έχει την δική της ταυτότητα, εκκρίνει διαφορετικές οσμές και μια τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφική καθώς θα θέταμε τα δύο διαφορετικά σμήνη σε μια σφοδρή μάχη επιβίωσης. Για να επιτευχθεί αυτή η συνένωση, η διαδικασία γνωριμίας των δύο σμηνών πρέπει να γίνει σταδιακά. Να συνηθίσουν την διαφορετική οσμή και να καταστείλουν όποιες επιθετικές τάσεις.

Η μέθοδος της εφημερίδας είναι μια σίγουρη λύση για την συνένωση διαφορετικών κυψελών.

1. Πρώτα πρέπει να αναγνωρίσουμε ποια είναι η ισχυρή κυψέλη γιατί στη θέση που βρίσκεται θα παραμείνει και θα γίνει η συνένωση. 

2. Τοποθετούμε ένα φύλλο εφημερίδας από άκρη σε άκρη πάνω στον όροφο και στη συνέχεια τοποθετούμε έναν άδειο όροφο πάνω στην κυψέλη έχοντας την εφημερίδα ανάμεσα τους και σφραγίζουμε τους συνδετήρες. Προσέχουμε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ των δύο ορόφων.

3. Με ένα μικρό μυτερό αντικείμενο (στυλό) κάνουμε μερικές μικρές τρύπες ανάμεσα από τα πλαίσια ώστε να διαπερνά η οσμή του σμήνους. Καπνίζουμε το αδύναμο μελίσσι, επιλέγουμε και μεταφέρουμε τα πλαίσια με τον περισσότερο γόνο και μέλι. Τα τοποθετούμε ακριβώς πάνω από τα πλαίσια της σταθερής κυψέλης. 

4. Καπνίζουμε το αδύναμο μελίσσι, επιλέγουμε και μεταφέρουμε τα πλαίσια με τον περισσότερο γόνο και μέλι. Τα τοποθετούμε ακριβώς πάνω από τα πλαίσια της σταθερής κυψέλης. Τινάζομε τα υπόλοιπα πλαίσια προσεκτικά μέσα στον όροφο.

5. Κλείνουμε το καπάκι και δεν ενοχλούμε την κυψέλη για διάστημα 3 ημερών. Δίνουμε στα σμήνη το χρόνο που απαιτείται ώστε να εξοικειωθούν μεταξύ τους και να αναμιχθούν οι οσμές τους καθώς περνάνε μέσα από τις τρύπες της εφημερίδας. Μέσα στο διάστημα αυτών των ημερών οι μέλισσες θα κόψουν την εφημερίδα που τις διαχωρίζει και θα γίνουν ένα ενιαίο σμήνος.

6. Μετά το πέρας των ημέρων αυτών μπορούμε να ανοίξουμε την κυψέλη και να αφαιρέσουμε το κόμματι της εφημερίδας που απομένει.

Η συνένωση των μελισσιών θα έχει επιτευχθεί!

 

Κατηγορίες