Close
Λίστα αγαπημένων Καλάθι αγορών
Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι σας.
Λίστα Σύγκρισης
Αναζήτηση
Filters

Παροχή εργαστηριακού ελέγχου για Νοσεμίαση στους μελισσοκόμους Βορείου Ελλάδος από την ANEL

Εργαστηριακός Έλεγχος Μελισσιών για Νοσεμίαση

Η ANEL ξεκινά την παροχή μίας νέας υπηρεσίας στους μελισσοκόμους της Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για τον προσδιορισμό του βαθμού προσβολής μελισσιών από Νοσεμίαση.

Η Νοσεμίαση προκαλείται από τους μύκητες Nosemaapis (ευρωπαϊκή Νοσεμίαση) και Nosemaceranae (ασιατική Νοσεμίαση). Και τα δύο είδη του μύκητα, εντοπίζονται σε όλη την ελληνική επικράτεια και προσβάλουν τα μελίσσια κάθε εποχή του χρόνου. Η εκδήλωση της νόσου μπορεί να είναι συμπωματική και να συνοδεύεται από διάρροια των μελισσών στην είσοδο και εντός της κυψέλης (ευρωπαϊκής Νοσεμίασης) ή ασυμπτωματική (ασιατικής Νοσεμίασης). Και τα δύο παθογόνα, μπορούν να προκαλέσουν απώλειες πληθυσμών ή ολόκληρων μελισσιών, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με άλλους στρεσογόνους παράγοντες ή άλλα παθογόνα. Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο η διάγνωση όσο και ο προσδιορισμός του βαθμού προσβολής, απαιτεί εργαστηριακή ανάλυση, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Η ANEL, προσφέρει στους μελισσοκόμους τη δυνατότητα ανάλυση δειγμάτων με απόλυτη ακρίβεια και ταχύτατη αποστολή αποτελεσμάτων, συνοδευόμενων από επιστημονική γνωμάτευση και ψηφιακό φωτογραφικό υλικό (φωτογραφίες μικροσκοπίου) για κάθε δείγμα.

Δειγματοληψία

Για τον ακριβή προσδιορισμό, απαραίτητο είναι να γίνει σωστή δειγματοληψία των μελισσών προς ανάλυση!

-Από τα μελίσσια που θέλετε να αναλυθούν, συλλέξτε τουλάχιστον 50 εργάτριες μεγάλης ηλικίας. Ιδανικά, κλείνετε την είσοδο του μελισσιού και συλλέγετε τις συλλέκτριες που επιστρέφουν! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό σκουπάκι χειρός. Τοποθετήστε το δείγμα από κάθε μελίσσι ξεχωριστά στην κατάψυξη μέχρι την αποστολή του στην ΑNEL.

-Μην συλλέξετε εργάτριες μέσα από την κυψέλη και ειδικά από την περιοχή του γόνου. Κίνδυνος υποεκτίμησης του βαθμού προσβολής!

-Μην συλλέξετε νεκρές εργάτριες μπροστά από την είσοδο. Κίνδυνος υπερεκτίμησης του βαθμού προσβολής!

Κόστος ανάλυσης ανά δείγμα: 4 ευρώ + Φ.Π.Α.

ANEL Θεσσαλονίκης
17ο χλμ. Α/Δ Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, Τ.Θ. 1031, Δήμος Θέρμης, Νέο Ρύσιο, Θέρμη 570 01
Τηλ: 2392 072786
Κατηγορίες